onsdag 11 mars 2015

Clas Ohlson, Caterpillar och Aker

Clas Ohlson har brutet räkenskapsår så bokslutet får vi se först lite längre fram. Q3 (nov-jan) är i regel ett mycket starkt kvartal och står inte sällan för halva årsvinsten. Kvartalet inkluderar ju julhandeln.

Q3 2015 var det starkaste i bolagets historia. Roligt, men säkrast att inte ta det för givet framöver utan se på utvecklingen över en något längre period.

Tittar vi på 12 månaders rullande så visar bolaget en vinst om 7,15 kr/aktie (6,42). Rörelsemarginalerna ligger på 8,1% (7,8). Försäljningen ligger på 7,2 miljarder (6,8) vilket motsvarar ca 110 kr/aktie.

Totalt antal butiker är nu 196 (182). Man räknar med att öppna fler och säger också att nya satsningar kan pressa rörelsemarginalerna något framöver.

Jag har tidigare antagit en hållbar vinstnivå på ca 6 kr/aktie för Clas Ohlson, men finner nu att det kan finnas skäl att revidera upp det något. Soliditeten i bolaget är fortsatt god. Hemmamarknaderna snurrar på och satsningar på nya butiker verkar heller ej bli allt för kostsamma. Förr var ju satsningen i Storbritannien ett orosmoment. Jag tycker mig dock se att Clas Ohslon verkar kunna hantera inträdet på nya, icke nordiska, marknader bra. 

Kurs just nu ca 132 kr/aktie vilket motsvarar en PE TTM på 18,5 och en direktavkastning på 3,6%.

Ett annat bolag på C är Caterpillar.

Caterpillar fattade jag intresse för ungefär samtidigt som Deere & Co, men nu har kursen stigit i DE medan den sjunkit i CAT.

Caterpillar har liksom Deere & Co konjunkturen just nu emot sig. Därtill har den stärkta amerikanska dollaren inte spelat Caterpillar i händerna. Båda har i alla fall stadigt höjt utdelningarna under årens lopp och verkar kunna parera sämre tider väl. Båda har ju balansräkningarna som "spökar". Det är ju det här med att finansiera sina egna kunders köp/leasing. Det ger svällande balansräkningar samtidigt som det naturligtvis bidrar till vinsterna.

Jag har redan gjort en minnesnotering kring Caterpillars Q4-rapport så ska inte beröra den mer. Fortfarande intressant är det i alla fall.

Ska vi då slutligen variera oss genom att gå till ett tredje land så kan ju Norge och Aker ASA passa.

Aker ASA är ett norsk investmentbolag med fokus på bl.a. olja, gas och skeppssektor. Redovisat NAV (net asset value) Q4 2014 var 244 nok. Det är ju någonting som åker upp och ned beroende på aktiekursrörelser i de underliggande innehaven.

Några av de bolag som ryms under Aker ASAs "paraply" är Ocean Yield - shippingbolag som i nuläget ger en ganska rejäl direktavkastning, Det Norske - oljebolag som liksom andra oljebolag har en ganska tuff marknad just nu, Aker Solutions - oljeservicebolag och Akastor - oljeservice investmentbolag.

Beroendet av dessa branscher har gett genomslag i även Akers aktiekurs. Nuvarande kurs är 163 nok och med en föreslagen utdelning på 10 nok så ger det en direktavkastning på 6,1%.

Nu är Aker mer än dess aktieinnehav. Ca 70% av dess tillgångar är aktier i olika bolag, industriella tillgångar som de kallar det. 30% är s.k. finansiella tillgångar. Kassan motsvarar ca 40 nok/aktie. Man drog bl.a. in en del pengar via försäljningar av en del fastigheter som man varit sysselsatt med att utveckla.

För 163 nok får man en lite blandad mix av tillgångar. Men det är klart om hela olje- och gasmarknaden sjunker till botten så är ju en del av det inte mycket värt.



2 kommentarer:

  1. Hej,

    Hur ser du på Aker under de närmaste åren?
    Jag tyckte själv att deras senaste rapport såg ok ut, vilket i kombination med en attraktiv prissättning i jämförelse med svenska investmentbolag och en fin utdelning gjorde att jag köpte på mig en del i höstas.

    Det finns ju precis som du säger mer än bara olja och gas i bolaget, men hur ser du på bolagets framtid om oljepriset skulle stabilisera sig runt nivåerna runt 50-60 Nok, hur beroende är dem av oljan?

    Hade varit väldigt intressant att få höra dina tankar kring bolaget eftersom jag läst på en del under hösten och våren och tycker att det ser intressant värderat ut även om jag är lite orolig kring hur oljepriset kommer att påverka bolaget.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aker är egentligen inget bolag jag rekommenderar någon att köpa. Finns allt för mycket riskfaktorer. I grunden är det en bet på att oljepriset ska stiga (på samma sätt som konjunkturer går upp och ned). De viktigaste innehaven är beroende av oljepriset. Det finns också en hel del pengaslukande samt tungt skuldsatta verksamheter under "paraplyt". Jag har en del Aker men exponeringen är väldigt lågt. Om priset stabiliserar sig på 50-60 usd så blir det väldigt, väldigt tufft. Tesen är att bolaget kommer lyckas ge hyfsade utdelningar medan man väntar på vändningen, men vändningen får ju inte dröja allt för länge. Det klarar inte en del av innehavens balansräkningar av, tyvärr. Ett bolag som t.ex. Yara som hade urstarka finanser skulle klara sämre tider bättre därav köpte jag mycket, mycket mer i Yara när det begav sig. Aker och andra oljerelaterade bolag/investmentbolag har inte de starka finanserna. Därav mycket, mycket större försiktighet.

      Radera